HomeHalbike NewsΠοδηλατώντας στον καύσωνα

Ποδηλατώντας στον καύσωνα

Ποδηλατώντας στον καύσωνα.

Δεν θα σταματήσουμε τη ζωή μας επειδή έχει ζέστη. Αλλά δεν θα αγνοήσουμε κιόλας το γεγονός πως το να προπονείσαι με υψηλές θερμοκρασίες έχει τις δικές του απαιτήσεις. Καύσωνας και ποδήλατο μπορεί να συνδυαστούν.

Το νερό ποτέ δεν είναι αρκετό!

Ξεκίνα να πίνεις από… την προηγούμενη ή πρακτικά μην σταματήσεις ποτέ. Ενυδατώσου καλά το προηγούμενο βράδυ – ένα ποδηλατικό ρητό λέει «αν δεν σηκωθείς τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας να πας στην τουαλέτα δεν έχεις ενυδατωθεί σωστά» και συνέχισε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την προπόνηση.

Πάμε βουνό;

Τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, προτίμησε προπόνηση με ΜΤΒ. Αν κάνεις ήδη ΜΤΒ ξέρεις τα πλεονεκτήματα. Αν προτιμάς την κούρσα, δες το σαν ευκαιρία να θυμηθείς τις χαρές του ΜΤΒ. Προπόνηση στο βουνό σημαίνει πως η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη και πως τα δέντρα θα αποτελούν προστασία από τον ήλιο για πολλές ώρες την ημέρα. Επίσης μπορείς να προπονηθείς στο στροφάρισμα και στην τεχνική. Πλάκα θα έχει έτσι κι αλλιώς!

Καλό το νερό αλλά και ο ηλεκτρολύτης…

Προπόνηση με νερό σκέτο δεν γίνεται. Οι απώλειες σε υγρά και σε νάτριο είναι μεγάλες και μόνο με ένα υποτονικό κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ισοτονικό μετά, ποτό μπορείς να συνεχίσεις να προπονείσαι.

Προσοχή στο κράνος!

Ένα καλό κράνος είναι συνήθως και ένα ελαφρύ κράνος. Είναι επίσης και κράνος με αρκετούς αεραγωγούς. Ο συνδυασμός του κράνους με ποδηλατικό καπελάκι ή κάποιου είδους μπαντάνα θα σε προφυλάξει από τοπικά καψίματα αλλά θα συγκρατεί και τον ιδρώτα.

Πρωί πρωί ή αργά αργά.

Απέφυγε τις ώρες της ημέρας που ο ήλιος βρίσκεται ψηλά στον ουρανό και η ζέστη γίνεται πιο έντονη. Μπορείς να ξεκινήσεις πολύ νωρίς το πρωί ή λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Και στις δύο περιπτώσεις (ειδικά στη δεύτερη) μην αμελείς το γεγονός πως πρέπει να είσαι καλά ορατός από τα άλλα οχήματα.

Ποτέ χωρίς αντιηλιακό!

Ακόμα και αν ακολουθείς τη συμβουλή Νο3 – και βγαίνεις νωρίς το πρωί – το αντιηλιακό είναι απαραίτητο. Τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Μην κάνεις τσιγκουνιές στο αντιηλιακό. Διάλεξε ένα ποιοτικό προϊόν γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται και το δέρμα είναι πολλές ώρες εκτεθειμένο.

Σωστή επιλογή ρούχων!

Εδώ έχουμε άλλη μια περίπτωση του ότι «δεν είναι όλα ίδια…» Ένα ποιοτικό ποδηλατικό ρούχο συνήθως προσφέρει προστασία από τον ήλιο και φυσικά δεν μυρίζεις όταν ιδρώσεις. Επίσης είναι πιο άνετο κατά την ποδηλασία και δεν κρατά το νερό. Ειδικά τις ημέρες με τις ακραίες συνθήκες, προτίμησε τα πιο καλά σου ποδηλατικά ρούχα. Ένα ανοιχτόχρωμο σετ θα είναι πιο δροσερό.

Μην προπονείσαι incognito…

Καλό είναι κάποιος να γνωρίζει ότι έχεις βγει για προπόνηση, τι ώρα έφυγες, προς τα πού θα πας και τι ώρα περίπου θα γυρίσεις. Επίσης φρόντιζε να έχεις μαζί σου κάτι που να δείχνει τα στοιχεία σου και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για ώρα ανάγκης. Δεν θα το χρειαστείς σε κάθε βόλτα αλλά εκείνη τη μοναδική φορά που θα σου χρειαστεί θα είναι σημαντικό…

Γυαλιά ηλίου!

Ένα ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητο – χειμώνα καλοκαίρι. Πόσο μάλλον το καλοκαίρι… Απαιτεί προσεχτική επιλογή τόσο στην ποιότητα όσο και στην εφαρμογή. Οι φακοί πρέπει να είναι απορροφητικοί και να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια για μεγαλύτερη προστασία.

Μην το παρακάνεις!

Τις ημέρες του καύσωνα δεν είναι ανάγκη να κάνεις την πιο σκληρή σου προπόνηση. Η νίκη στο Γύρο Γαλλίας μπορεί να περιμένει… Προτίμησε να κάνεις στροφάρισμα ή απλώς να μην ζοριστείς. Υψηλοί παλμοί και 40°C δεν ταιριάζουν!

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως η κοινή λογική ποτέ δεν έβλαψε… Προκειμένου να απολαύσει κάποιος την ποδηλασία με ασφάλεια δεν είναι απαραίτητο να έχει τις συμβουλές των πρωταθλητών αλλά λίγη… κοινή λογική!

πηγή: MBIKE